Waarom Spaans?

Of je nou Spaans wilt leren voor een specifiek doel zoals een nieuwe studie of baan, om te kunnen communiceren met Spaans sprekende familie, of simpelweg omdat je het een mooie taal vind: het beheersen van de Spaanse taal opent een nieuwe wereld met tal van mogelijkheden. Tijdens mijn inmiddels 23 jaar als docente Spaans heb ik veel cursisten hun dromen zien waar maken: van studeren in Chili tot een bed-and-breakfast beginnen in Granada tot pensioneren in Málaga. 

Als je nog niet helemaal overtuigd bent om de uitdaging van een nieuwe taal leren aan te gaan dan zijn hier 6 redenen om je over je angst heen te zetten! 

  1. Van Spanje tot Mexico: communiceer met mensen over de hele wereld met Spaans!
Spaanstalige landen in de wereld
Foto bron: Spanish For Kids

Wist je dat Spaans wordt gesproken in meer dan 20 landen door meer dan 437 miljoen mensen? (bron: Vertaalbureau Perfect). Dit betekend dat Spaans op nummer twee staat van de meest gesproken talen in de wereld na Mandarijn Chinees, en hiermee zelfs de Engelse taal overtreft!

2. Verbeter je reiservaringen in Spanje en Zuid-Amerika

“Hola… een glas cola… por favor?” 

Als je op reis bent geweest in Spanje of Zuid-Amerika zul je vast gemerkt hebben dat je met alleen Nederlands of zelfs met Engels niet zo ver komt. Volgens Vertaalbureau is het niveau Engels in Spanje ‘erg laag’. Kortom: het wordt tijd dat jij Spaans leert, zodat je niet meer afhankelijk bent van een tolk of Google Translate.

De Spaanse gastvriendelijkheid, de prachtige stranden aan de kust, de groene berglandschappen in het Noorden en de betaalbaarheid maakt het zonovergoten Spanje nog steeds 1 van de populairste vakantiebestemmingen onder Nederlanders. Als jij ook elke zomer klaar staat om ons kleine koude kikkerlandje te verlaten voor een paar weken zon dan is het een goede investering om ook de taal te beheersen. Ook voor een verre reis naar 1 van de vele Spaanssprekende landen in Latijns-Amerika, waaronder de populaire bestemmingen Peru, Brazilië en Argentinië heb jij Spaans zeker nodig.

Spaans in Peru
Vrienden worden met alpacas in Peru is altijd gezellig!

Het kunnen communiceren met de natives zal jouw reis een stuk interessanter maken en je zult gegarandeerd meer van de cultuur mee krijgen. Bovendien: nieuwe plekken ontdekken (en verdwalen) is veel minder eng als je de weg kunt vragen! Nu kun je een praatje maken met mensen op straat, in cafés, restaurants en bars, een tour volgen in het Spaans en wie weet ontmoet je wel jouw nieuwe beste vriend of de liefde van je leven tijdens jouw reis! Open de deur naar nieuwe mogelijkheden en vrienden voor het leven: je zult hier nooit spijt van krijgen.

3. Spaans is een (relatief!) makkelijke taal om te leren

Spaanse cursisten aan het studeren
Mijn cursisten vinden het altijd gezellig Spaans te studeren in een groep

Ben jij niet gezegend met een talenknobbel? Gelukkig is Spaans een relatief makkelijke taal om te leren vergeleken met talen zoals Japans of Mandarijns. Spaans hoort bij de Romaanse taal familie samen met Frans, Italiaans, Portugees, Catalaans en Roemeens. Deze talen zijn gebaseerd op het Latijn. Hoewel Nederlands qua vocabulair het meest gemeen heeft met het Engels en Duits zul je met deze basis toch snel Spaans kunnen oppakken. De uitspraak van Spaans is fonetisch (uitgesproken zoals de woorden er staan) en de grammatica is ook eenvoudig. Dit zorgt ervoor dat veel van mijn cursisten gemotiveerd blijven om te leren. Vooruitgang boeken en merken dat je steeds meer Spaans kunt spreken en begrijpen is een grote motivatie.

4. Beleef kunst en cultuur op een hoger niveau

Telenovelas zijn Latijns-Amerikaanse dramaseries, en nog dramatischer in de Spaanse taal.
Foto bron: Latinworld

Heb je je altijd al afgevraagd waar Shakira over zingt of zou je het beroemde verhaal van Don Quijote van Miguel de Cervantes in het Spaans willen lezen? Door het leren van Spaans kun je Spaanstalige films, muziek en literatuur beter begrijpen en er uiteraard meer plezier van hebben. Natuurlijk zijn er vertalingen en ondertiteling, maar niks is mooier dan literatuur lezen in de originele taal of mee te kunnen huilen en lachen met een telenovela in het Spaans. En grappen? die zijn nauwelijks te vertalen! Ook kun je dan in een Spaanssprekend land naar het theater, de bioscoop en in musea de beschrijving bij kunstwerken begrijpen. 

Als je op zoek bent naar een Spaanse series om Spaans te leren, bekijk dan deze lijst met de Top 10 Beste Spaanse series op Netflix!

5. Vergroot je werk en/of studie mogelijkheden

Foto bron: Freepik

Spaans leren en werken in Spanje? Dit is een droom die werkelijkheid kan worden. Veel scholen en universiteiten bieden de mogelijkheid om in Spanje of Zuid-Amerika te studeren of een stage te volgen en ook zijn er diverse taalcursussen beschikbaar. Dit is een prachtige kans om ervaring op te doen en voor een langere tijd in het buitenland te wonen. Echter is het natuurlijk veel makkelijker als je al een basis Spaans hebt en in sommige gevallen is dit zelfs een vereiste. Het zorgt ervoor dat je jezelf niet beperkt tot vriendschappen met alleen de internationale studenten maar ook natives leert kennen. Vooral als je na je studie in een Spaanstalig land zou willen werken dan is het erg handig om te netwerken. Ook als je een baan zoekt in een Spaanstalig land of zaken doet met een bedrijf dat gevestigd is in Spanje of Latijns-Amerika dan is het beheersen van Spaans een groot pluspunt. 

6. Spaans leren is goed voor je brein

Foto bron: Freepik

Deze had je misschien niet in dit lijstje verwacht, maar het is waar: het leren van een nieuwe taal (zoals de Spaanse taal) is goed voor je brein. Zweedse onderzoekers ontdekten dat je hersenen groeien als je een tweede taal leert. De groei die gevonden werd is in de hippocampus: de plek in de hersenen die bij alzheimer juist wordt aangetast. Door het leren van een tweede taal ga je dus dementie tegen en houdt je jouw hersenen jong. Dus geen smoesjes meer dat je te oud bent om een nieuwe taal te leren!

Vind je het moeilijk om een cursus Spaans online te volgen en ben je op zoek naar de beste manier om Spaans te leren? 

Ik geef sinds 1998 taalcursussen Spaans in de omgeving Twente (Borne, Enschede, Hengelo, Almelo, Zwolle, Oldenzaal en omstreken). Als je interesse hebt, neem dan contact met mij op of bekijk gerust mijn cursussen en tarieven

Ik hoop snel van je te horen! 

Patricia, docent Spaans leren in Twente